Powered by Markish Development
Copyright liga.org.rs
Srpski  /  English
 

11.08.2011.

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Povodom zahteva Porodice Karadjordjevic za povracaj njihove privatne svojine

 

Liga za zastitu privatne svojine i ljudskih prava podrzava legitiman i na pozitivnim zakonima utemeljen zahtev Porodice Karadjordjevic za povracaj njihove privatne svojine.

Naime, komunistickim Ukazom iz 1947.godine nezakonito je oduzeto drzavljanstvo i konfiskovana privatna imovina Kraljevske Porodice.

12.marta 2001.godine u Londonu, savezni ministar unutrasnjih poslova Jugoslavije, gospodin Zoran Zivkovic svecano je urucio Svedocanstvo o drzavljanstvu NJ.K.V. Prestolonasledniku Aleksandru i clanovima njegove porodice. U domacoj i medjunarodnoj javnosti, ovaj cin je predstavljen kao simbol definitivnog raskida sa totalitarnim komunistickim sistemom.

Pored moralne rehabilitacije Kraljevske Porodice, ukidanjem Ukaza iz 1947.godine, Karadjordjevicima su vracena i njihova gradjanska prava. S toga, ne samo da su uklonjene sve prepreke za povracaj privatne imovine porodice Karadjordjevic, vec bi se cinom kojim bi se eventualno to pravo onemogucilo, prekrsio Ustav Republike Srbije, a porodica Karadjordjevic grubo diskriminisala.
U Beogradu, 20.aprila 2011.god.

 

                                                                      Za Ligu za zaštitu privatne

                                                                         svojine i ljudskih prava

                                                                dr Dragana Milovanović, Predsednik